De sterk stijgende vraag naar niet-fossiele verwarmingssystemen heeft ook de firma Lucht LHZ, een bekende Duitse fabrikant van elektrische verwarmingssystemen, geen windeieren gelegd. De afgelopen 3 jaar verdubbelde het bedrijf zelfs haar omzet. Om aan de groeiende marktvraag te kunnen voldoen, heeft het bedrijf onlangs haar plaatwerkproductie geautomatiseerd met automatische belading van de ponsmachine en een buigcel van de Italiaanse fabrikant Euromac. ‘Naast de quantumsprong in aantallen die we daarmee hebben behaald, is het vooral de hogere constante kwaliteit die de buigcel levert ten opzichte van de niet-geautomatiseerde productie’ vertelt directeur Uwe Lucht.
Lucht LHZ is een innovatieve fabrikant van duurzame en emissievrije elektrische verwarmingstechniek. Het merk staat ook buiten Duitsland bekend als producent van efficiënte, betrouwbare en hoogkwalitatieve elektrische radiator-en. Hun wereldwijd gepatenteerde Magmatic element vormt het hart van het product en is nooit geëvenaard door de concurrentie. ‘Mede versterkt door de energiecrisis zien we de vraag naar e-verwarming steeds verder groeien, maar worden we door een tekort aan personeel sterk beperkt in de groeimogelijkheden. Voor ons de reden om een deel van de plaatwerkproductie te automatiseren’ legt de directeur van het gelijknamige familiebedrijf uit.
Euromac is een Italiaanse machinebouwer gespecialiseerd in de ontwikkeling en bouw van ponsmachines, kantpersen, horizontale buigmachines en automatiseringssystemen en is daarmee actief in 63 landen. Euromac stelt zich ten doel de plaatwerkproductie zo efficiënt en flexibel mogelijk in te richten middels de ontwikkeling van automatiseringsoplossingen.
Om met dezelfde personele bezetting in 2-ploegendienst grotere aantallen te kunnen produceren, was het plan zowel de pons- als buigproductie te automatiseren. ‘De eerste stap was onze bestaande Euromac standalone ponsmachine uit te breiden met automatische belading. Daarvoor biedt deze fabrikant een compact beladingssysteem dat plug&play aan al hun ponsmachines kan worden gekoppeld. Omdat het beladingssysteem aan het linkerdeel van de werktafel is geplaatst blijft de ponsmachine altijd toegankelijk voor handmatige plaatinleg. Met het beladingssysteem voor 3 x 1,5 m plaat zetten we de ponsmachine nu ook in de 3e shift onbemand in’ legt Uwe Licht uit.
Euromac biedt voor automatisering van de kantpersen, compacte en flexibel inzetbare buigcellen met een gebruiksvriendelijke programmering tegen een gunstige prijs-kwaliteitsverhouding. ‘Uit onze ervaringen met de Euromac ponsmachine en de 20-jarige samenwerking met onze leverancier hebben we geleerd dat het niet alleen gaat om de machine, maar om het hele plaatje, zoals de service en de korte communicatielijnen’ vervolgt Uwe Lucht. ‘We hadden daarom alle vertrouwen in een succesvolle samenwerking en hebben op basis van de eerste succesvolle testen direct opdracht tot levering gegeven.’
Uwe Lucht: ‘De Euromac FXbend Cell die we nu ruim een jaar in gebruik hebben, is geschikt voor plaatuitslagen tot 2.500 x 600 mm die door een Kuka KR60 robot tot volledig gebogen eindproducten worden afgewerkt. De buigcel zetten we in voor de grote aantallen, terwijl we de kleine series op de stand alone afkantpersen en zwenkbuigmachines verwerken. Grootste winstpunt is dat de buigcel gedurende de nachtelijke uren (3e shift) onbemand door produceert.’
‘Inzet van een robot was nieuw voor onze medewerkers. Daarvoor zijn 4 medewerkers bij Kuka en Euromac op training geweest. Na twee weken konden we al zelfstandig productie draaien. Dat is mede te danken aan de makkelijk te bedienen FX Cell 3D software waarmee we de complete cel offline programmeren. De gereedschappen moeten we per product handmatig wisselen, maar de software geeft daarvoor welke waar geplaatst moeten worden.’
“Al met al heeft de investering in pons- en buigautomatisering al binnen een paar maanden een quantumsprong in aantallen opgeleverd, waarmee onze wens naar capaciteitsuitbreiding ruimschoots hebben gerealiseerd. Belangrijk winstpunt is ook dat de producten nu van een constante hoge kwaliteit zijn dankzij de inzet van de robot. Vanaf de inbedrijfstelling is alles perfect verlopen. Ik ben vooral onder de indruk van de snelheid, flexibiliteit en service van Euromac. De klant staat bij hun voorop. Volgende stap is dat we de pons- en buigcel met een sorteerinrichting aan elkaar koppelen”, besluit Uwe Lucht.