Ik heb lang in de vrachtwagenindustrie gewerkt en sinds drie jaar mag ik de metaalverwerkingsindustrie de mijne noemen. En alhoewel dit uiteraard twee compleet verschillende sectoren zijn, valt me toch iets op. De klant wil namelijk overal hetzelfde en dat is ‘waar voor zijn geld’. Ze zijn dus, in tegenstelling tot wat je misschien zou denken, niet altijd maar op zoek naar de allerlaagste en beste prijs. We werken met échte ondernemers. Mensen die hun creativiteit inzetten om hun bedrijf zo succesvol mogelijk te maken.
Eigenlijk zijn wij als leveranciers strikt genomen geen ‘verkopers’, we helpen eerder onze klanten –in de breedste zin van het woord– om een of meerdere problemen op te lossen. En daar liggen ook de uitdagingen voor kleine en middelgrote bedrijven. Los van alle nieuwe technologieën, digitalisering en automatisering en de kennis die daarvoor nodig is om dit goed te implementeren en te integreren, hebben dergelijke bedrijven te maken met een tekort aan personeel om dit allemaal voor elkaar te krijgen. En op hetzelfde moment hun competitiviteit niet te verliezen.
Het gevolg is steeds sneller wordende consolidering in de markt. Ofwel worden bedrijven overgekocht, ofwel beginnen ze samen te werken. En daardoor zien we in de maakindustrie ook een steeds groter aantal investeerders opstaan, die deze (nieuw samengestelde) bedrijven opkopen. Ze verhogen de efficiency door overhead te verlagen en inkomsten te centraliseren. Zo hou je de kennis en kunde binnenhuis en blijf je competitief. Want investeerders kijken niet zelden naar het rendement op lange termijn. Dus is consolidering, wat mij betreft, essentieel voor de succesvolle toekomst van de sector. Ook ideaal voor het aantrekken van goede medewerkers, trouwens!
Het aanbod, zeker naar de nabije toekomst toe, is er zeker. In Nederland wordt dit in de maakindustrie sterk bewezen door ASML. Het bedrijf uit Veldhoven staat aan de voorhoede van innovatie in de halfgeleiderindustrie. Ze voorzien chipfabrikanten van de essentiële tools –hardware, software en diensten– om via lithografie minuscule patronen op siliciumplaatjes te etsen, de basis voor zowat alle moderne elektronica. Ze groeien momenteel exponentieel en heel veel van onze klanten zijn leveranciers van ASML. Als dit zo verder groeit, zullen we binnenkort niet alleen in Nederland kunnen spreken van het ASML-effect, maar ook in België en de andere ons omringende Europese landen. ABN-AMRO maakte hier recent een studie van. Zij beweren dat zowat de helft van de verspanende bedrijven in Nederland momenteel direct of indirect aan ASML is gerelateerd.
Tot slot, een ander initiatief waar we momenteel heel hard op inzetten is onze ondertussen gigantische berg data en de verwerking daarvan. Zo zien we heel duidelijk branches waar het goed en minder goed mee gaat. Waarmee het heel goed gaat? De aeronautica, defensie en de maritieme/offshore branches. Daar zien we in de nabije toekomst bijzonder veel beweging in. Wij zijn alvast al aan het schakelen…
De Pen – Jan Fijnaut – Commercieel Directeur bij Hoffmann Group