De huidige economische en geopolitieke situatie zorgt voor veel onzekerheid. Met de aanhoudende oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten, de spanningen tussen China en Taiwan en de naderende verkiezingen in de VS en andere landen, lijkt de wereld in een neerwaartse spiraal te zitten. De gestegen rentevoeten en het sombere economische klimaat versterken dit beeld. Maar als pionier en marktleider in de automatisering van CNC-machines, zie ik een ander, bekend patroon dat wijst op betere tijden die onvermijdelijk zullen volgen.
Wat we vandaag meemaken, is een decompressie na een periode van ongekende vraag, direct na de pandemie. Tijdens de pandemie stonden productieomgevingen stil en raakten voorraden uitgeput. Bij de heropstart waren cruciale componenten schaars of lange tijd onbeschikbaar, waardoor bedrijven hogere prognoses en bestellingen uitstuurden dan noodzakelijk. Dit was eerder uit angst voor een tekort dan uit werkelijke economische behoeften. Omdat de productie de vraag niet kon bijbenen, werden de prognoses opnieuw naar boven bijgesteld. Lage rentevoeten en deze hoge prognoses zorgden ervoor dat bedrijven massaal investeerden om aan de vraag te voldoen.
Uiteindelijk realiseerde men zich dat deze prognoses niet strookten met de realiteit en eerder het gevolg waren van onzekerheid in de toeleveringsketen. Bedrijven schroefden hun verwachtingen drastisch terug, orders werden geannuleerd en leveringen uitgesteld. Dit leidde tot een neerwaartse trend in de industrie, met een pessimistische markt en dalende orders als gevolg.
Toch weet iedereen die de markt goed begrijpt dat deze situatie slechts tijdelijk is. Verkiezingen zullen zorgen voor politieke helderheid en oorlogen en spanningen zullen uiteindelijk diplomatiek opgelost moeten worden. De verwachting is dat er tegen het vierde kwartaal van 2025 een sterke ommekeer zal plaatsvinden. Wanneer die komt, zal de vraag en productie weer fors toenemen.
Bedrijven moeten zich nu voorbereiden op deze ommekeer en zich bewust zijn van het zogeheten “zweep-effect” in de toeleveringsketen, waarbij pieken en dalen elkaar snel opvolgen. De huidige rustperiode biedt bedrijven de kans om vooruit te denken. Loonkosten zijn met 35% gestegen sinds vóór de pandemie en toch blijft het moeilijk om goed technisch personeel aan te trekken en vast te houden. Slimme, flexibele automatisering biedt de oplossing: hiermee ondersteun je je personeel tijdens de pieken, zonder dat zij de volledige impact voelen van de schommelingen in de vraag.
Personeelskosten maken gemiddeld 60% uit van de operationele kosten, terwijl investeringen in apparatuur slechts 15% bedragen. Door te investeren in automatisering, kunnen bedrijven hun kostenstructuur verlagen en hun werknemers ontlasten tijdens drukke periodes. Leasingformules maken dit toegankelijk door kapitaalinvesteringen (capex) te vervangen door operationele kosten (opex). Hierdoor kunnen bedrijven zonder zware balansimpact toch investeren in automatisering en tegelijkertijd hun personeelskosten verlagen. Dit maakt bedrijven flexibeler en beter in staat om pieken op te vangen.
Hoewel de huidige situatie onzeker lijkt, brengt deze crisis ook nieuwe kansen. Bedrijven die nu invest-eren in automatisering, zullen klaar zijn om te floreren wanneer de markt zich herstelt. En dat herstel zal komen, want de maakindustrie vormt de basis van onze welvaart. Een les die we uit de pandemie moeten meenemen.
De Pen – Helmut De Roovere – CEO bij RoboJob