- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
Tijd is geld, zeker in havens waar het lossen en laden van schepen razendsnel moet gebeuren. Een kolfje naar de hand van VIGAN, dat zich wereldleider mag noemen in deze nichemarkt. Het volledige proces, van concept en engineering tot en met productie en voorassemblage, gebeurt in Nijvel, om de lijnen bijzonder kort te houden. Sinds kort vormen de Phoenix 6020 fiberlasersnijmachine en de CADMAN software het hart van de plaatwerkafdeling. Een investering die het bedrijf de mogelijkheid gaf om efficiënter aan de slag te gaan met grotere staalplaten.
Het duurt vijf dagen om kolossale zeeschepen van hun lading bulkgoederen te ‘verlossen’. Omgerekend in vrachtwagens, komt dat neer op een lange rij van 42 kilometer. VIGAN heeft er zijn visitekaartje van gemaakt om installaties te ontwerpen, te bouwen en ter plaatse te installeren die hier de hoogst mogelijke efficiëntie bereiken. Managing director Nicolas Dechamps: “Elke machine is perfect op maat van de klant gebouwd. Goed begrijpen wat hij wil is de sleutel tot elk project. Wij vertalen die wensen dan naar een concrete installatie. Dat we als enige speler engineering en productie combineren op één site, is een ongelooflijke troef. Het maakt dat we altijd snel kunnen terugkoppelen voor een perfect resultaat.”
Dat gebeurt vanuit Nijvel, waar het bedrijf en zijn 80 medewerkers ongeveer 12.000 m² bedrijfsruimte ter beschikking hebben.
Een tweede sterke troefkaart die VIGAN al sinds de jaren 80 in handen heeft, is dat het deel uitmaakt van de groep Van De Wiele. “Dat geeft ons de ruggensteun van een krachtige groep van 5.000 medewerkers”, aldus Dechamps.
99% van de installaties die VIGAN aflevert is bestemd voor het buitenland. Het voorbije decennium snelde VIGAN met dubbele cijfers vooruit en schopte het tot wereldleider in zijn nichemarkt. En het koestert de ambitie om die positie te behouden. Daartoe werd de voorbije jaren flink geïnvesteerd, onder andere in de plaatbewerkingsafdeling. Dechamps: “De twee lasersnijmachines met CO2-bron die we staan hadden, waren aan vervanging toe. In plaats van ze te vervangen door wat vandaag state-of-the-art
is, zijn we gaan nadenken hoe we meer mogelijkheden voor onszelf konden creëren.”
Het resultaat was de omslag naar lasersnijmachines die grotere plaatdelen kunnen snijden. “Dat wil zeggen dat we nu in grotere stukken kunnen werken, waardoor er minder laswerk aan te pas komt, met een esthetischer en functioneler resultaat tot gevolg. Om de handling van zulke grote platen door onze mensen te vermijden, koppelden we daar meteen een volautomatisch platenmagazijn aan.”
VIGAN koos uiteindelijk voor de Phoenix 6020 van LVD. Een lasersnijmachine die meer capaciteit in huis heeft dan waaraan VIGAN vandaag nood heeft, maar die future proof op verdere groei kan anticiperen.
Groter snijden wil ook zeggen groter plooien. De bestelling werd daarom aangevuld met twee Easy-Form 320/40 plooibanken van 4 meter die in tandem tot 8 meter gesynchroniseerd kunnen plooien. Dechamps: “Onze machines zijn voor ons ‘te’ belangrijk. Als we ze nodig hebben, moeten ze er staan. Daarom was het van belang om met een betrouwbare partner in zee te gaan.”
Dat dat LVD werd, spreekt niet alleen boekdelen over de capaciteiten van de Phoenix 6020 en de Easy-Form 320/40, maar ook van de CADMAN software die VIGAN erbij bestelde. “Op die manier integreren we de volledige flow van onze plaatbewerkingsafdeling. Van het ontvouwen van de tekening tot het automatisch genereren van de nesting en het plooiprogramma, evenals het opvolgen van de planning. Op vlak van software stond LVD duidelijk verder dan andere fabrikanten van plaatbewerkingsmachines”, onderstreept Dechamps.
2,5 jaar later draait de vernieuwde plaatbewerkingsafdeling op volle toeren. “De extra mogelijkheden en de winst in betrouwbaarheid en snelheid maken dat we van een geslaagde investering kunnen spreken”, vat Dechamps de belangrijkste voordelen samen. “LVD heeft zich in dat traject bewezen als een partner die zijn verantwoordelijkheid neemt als iets niet 100% naar wens verloopt. Dat is wat we zoeken in partners. Ook nu nog helpt LVD ons meedenken over hoe we het volle potentieel van de software kunnen benutten om nog meer rendement uit onze machines te halen. Binnenkort gaan we een andere klant van hen bezoeken die hierin al verder staat dan wij. Ook dat is service”, besluit Dechamps.