- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
Elke vierkante meter op uw werkvloer is kostbaar. Maar dat geldt ook voor elke seconde die verloren gaat met nodeloos zoeken of verplaatsen van platen, profielen, materialen, onderdelen … U bent dan immers niet aan het produceren. Een efficiënt magazijnbeheer is voor elk metaalverwerkend bedrijf dus aan de orde. Maar welk stockagesysteem dan het beste bij uw noden aansluit zal afhangen van uw schaalgrootte en manier van werken. Dit artikel poogt de meest voorkomende oplossingen op een rijtje te zetten.
Klanten worden steeds veeleisender. Ze kijken niet alleen met een haviksblik naar de afgeleverde kwaliteit, ze willen ook sneller hun order afgewerkt zien. Een trend die komt overwaaien van grote webwinkels, waar als ze voor elf uur ’s avonds bestellen het gewenste hebbeding de volgende dag al in huis hebben. Zo een vaart zal het nog niet lopen in de metaalsector. Maar hoe sneller u kan uitleveren, hoe groter de tevredenheid bij uw klant zal zijn. Als uw machines nog niet afgeschreven zijn, kan u het bewerkingsproces onmogelijk versnellen. Maar waar wel tijdswinst te rapen valt is in het optimaliseren van de flow tussen alle bewerkingen heen en het elimineren van de wachttijden tussenin. Daarin kan het ook baten uw magazijn eens onder de loep te nemen en te evalueren of het nog steeds op de best mogelijke manier aansluit bij uw productie. Want er bestaan heel wat verschillende systemen en oplossingen, geschoeid op ieders leest.
Traditioneel de meest gebruikte oplossingen om materialen, componenten en afgewerkte producten in op te slaan. Hoe het rek er precies uitziet kan variëren in functie van wat er in moet leggen. Legbordstellingen voor klassieke materialen, langgoedrekken voor profielen, palletrekken voor grotere of zwaardere stukken en plaatrekken voor plaatmateriaal … Kies zelf maar wat er voor u kan passen en dat kan ook een samenstelling van dit alles en meer zijn. Belangrijke vraag die u zich hier moet stellen, hoe moet alles in en uit het magazijn geraken? Gebeurt dit met een klassieke heftruck, dan zal er voldoende manoeuvreerruimte moeten zijn. Millimeterwerk kan altijd, maar voor materialen die frequent nodig zijn kost dit te veel tijd. Gebeurt die manueel, dan doet u er goed aan de afstanden tussen uw magazijn en uw machines zoveel mogelijk te beperken. Hoewel er geen automatisering aan te pas komt, is orde en netheid cruciaal om er een efficiënt geheel van te maken. Stukken moeten altijd op de juiste plaats terechtkomen, zodat niemand tijd hoeft te verliezen. Zorg er ook voor dat de voornaamste voorraad op peil blijft, zodat u niet plots een bestelling niet kan afwerken.
Productie evolueert doorheen de tijd. Uw magazijn dus ook. Als de investering om volledig te vernieuwen en met een tabula rasa weer tot een perfecte afstemming te komen te hoog blijkt, zijn verrijdbare stellingen een prima oplossing om voor wat extra flexibiliteit te zorgen. Ze bestaan eveneens in verschillende maten en vormen en kunnen bijgeschoven worden waar er een nood ontstaat. Hier liggen ook al mogelijkheden voor automatisering.
Zorgt die extra ruimte die ze innemen ervoor dat ze een bepaald gangpad of een magazijnplaats blokkeren, dan kunnen we met een druk op de knop naar een andere plaats verrijden. Veiligheidssensoren zijn dan wel een must om erover te waken dat elke verplaatsing in alle veiligheid gebeurt.
Voor wie ook onbemand ’s nachts of in het weekend een extra shift wil kunnen draaien zijn systemen die kunnen zorgen voor een automatische toevoer van materialen bijzonder interessant. Voor plaatbewerkers denken we dan meteen aan torenmagazijnen. Verbonden met een of meerdere plaatbewerkingsmachines, brengen ze het juiste materiaal aan maar halen ze ook het skelet weer op of zelfs de afgewerkte stukken. Ook voor andere materialen bestaan er automatisch oplossingen die menselijke interventie tot een minimum beperken. Een operator kan dan zijn afgewerkte stukken bijvoorbeeld naar een miniload-magazijn brengen. Kleine stukken op een tray, grote op een pallet. Door dan een barcode of RFID-tag op de tray of het pallet in te scannen, krijgen ze een plaats toegewezen en weet het WMS perfect waar ze zich bevinden wanneer ze later weer nodig zijn. Ze kunnen dan ook eenvoudig automatisch weer opgeroepen worden.
We hebben er een automatisch systeem uitgelaten om apart te behandelen: het paternostersysteem ook bekend als verticale liftsystemen. De orderpicker gebruikt bij dit systeem de touchscreen om aan te geven wat hij nodig heeft uit het magazijn. Vervolgens wordt de gevraagde plateau automatisch opgehaald uit het magazijn met maximale nauwkeurigheid. Er wordt meteen ook doorgegeven aan bijvoorbeeld het WMS-systeem of aan het ERP-pakket dat dit stuk uit de voorraad gegaan is. Dit systeem is ook beschikbaar in een uitvoering voor langgoed. De grote troef van paternosters? Ze nemen minder vloeroppervlakte in beslag omdat ze de volledige verticale hoogte van het magazijn gaan benutten. In functie van het gewicht dat uw vloer kan dragen en wat u er allemaal in kwijt kan, kan dit zelfs tot 30 m hoog gaan en tot meer dan 120 ton torsen. Ze zijn bijzonder nuttig voor wie veel verschillende materialen of componenten door elkaar wil kunnen gebruiken of ook een ideale oplossing voor wie over een brede waaier aan gereedschappen en matrijzen beschikt. Ze zorgen immers voor een perfect inzicht en overzicht, zodat er geen tijd meer verloren gaat aan zoeken.