Platform voor de metaalverwerkende industrie
Nieuwe freesmachine geeft meer flexibiliteit
Wim De Coninck (links) en Bart Verbrugge: “We wilden een tafel die ons in staat stelde om het gros van onze gereedschappen zelf te bewerken.”

Nieuwe freesmachine geeft meer flexibiliteit

Internationale technologiepartner leest het visitekaartje van Culobel. Het bedrijf uit Hofstade (nabij Aalst) biedt totaaloplossingen in metaalperswerk, drukvaten en assemblage. Om ervoor te zorgen dat het zijn gereedschappen in topconditie kan houden gedurende hun volledige levensduur, investeerde het bedrijf onlangs in een freesmachine van Lagun die ook grotere matrijsonderdelen kan bewerken. De plaatsing was millimeterwerk, tot in de puntjes voorbereid en uitgevoerd door Bendertechniek Belgium.

Van knopenfabrikant tot specialist in metaalperswerk. Dat is de transitie die Culobel sinds zijn ontstaan in 1929 doormaakte. CCO Bart Verbrugge: “Van knopen ging het naar lampenhulzen en evolueerden we meer en meer in de richting van toelevering van metaalperswerk, dieptrekwerk en de productie van drukvaten. We hebben eigenlijk altijd onze klanten en hun vragen gevolgd. Om die redenen openden we een tweede productievestiging in Tsjechië en hebben we een afdeling in China vanwaar we de constructie van de matrijzen van nabij kunnen opvolgen.” 

Vandaag onderscheidt Culobel zich met doorgedreven automatisering, waardoor het op de meest efficiënte manier kan produceren met persen tot 1.000 ton. “Een van de troeven zijn de volggereedschappen met een lengte tot 3.000 mm, een bandinvoer tot 1.300 mm en waarmee we kunnen afwikkelen tot 10 mm dikte. Maar meedenken met onze klanten en er zijn als een partner is onze sterkste troef.

De vorige freesmachine van Culobel had geen automatische gereedschapswissel; in de machine van Lagun zitten er 25 tools, waardoor ze onbemand haar programma kan afwerken.

In eigen handen nemen

Met meer dan 750 matrijzen in beheer voor klanten van over heel de wereld, heeft Culobel België duidelijk op de kaart gezet in metaalperswerk. Om die gereedschappen gedurende hun volledige levensduur in perfecte staat te houden, beschikt Culobel over een eigen ­toolshop. 

Technisch directeur Wim De Coninck: “De freesmachine die we staan hadden, liep op haar laatste benen. Na meer dan twintig jaar dienst, was het hoog tijd om weer state-of-the-art te worden in frezen. Nu ging er te veel naar toeleveranciers, waardoor we aan flexibiliteit inboetten.” Bovenaan op het verlanglijstje stonden de nieuwe gewenste afmetingen. “Snelheid en precisie speelden minder een rol in onze keuze. We wilden een tafel die ons in staat stelde om het gros van onze gereedschappen zelf te bewerken.”

Vandaag onderscheidt Culobel zich met doorgedreven automatisering, waardoor het op de meest efficiënte manier kan produceren met persen tot 1.000 ton.

Soepele samenwerking

Culobel koos na een grondige vergelijking op de markt uiteindelijk voor de BM3 bedfreesmachine van het Spaanse Lagun, geleverd door Bendertechniek Belgium. “Omdat ze met afmetingen van 3.000 mm x 1.300 mm x 1.500 mm aan onze specificaties beantwoordde en omdat ze snel beschikbaar was”, vat De Coninck de belangrijkste beweegredenen samen. 

Eind februari werd de machine geleverd. Het was echter geen sinecure om ze op haar plekje in de gereedschapsmakerij te krijgen. “In de hoogte waren er maar enkele centimeters speling. De machine is daarom elders eerst opgebouwd en vervolgens op locatie gebracht. Een precisiewerkje dat Bendertechniek volledig voor zijn rekening heeft genomen, van voorbereiding tot aflevering. Eigenlijk hebben we bijzonder weinig contact met ze gehad, maar zo hoort het in feite, want alles is bijzonder soepel verlopen.” 

Een tweede sterk punt van de BM3 van Lagun is dat Culobel meerdere stukken tegelijk kan opspannen op de tafel, waardoor het een flinke winst in efficiëntie realiseert.

Winst in snelheid, efficiëntie en nauwkeurigheid

De komst van de BM3 van Lagun heeft de werking in de toolshop grondig dooreengeschud. “Onze vorige machine had geen automatische gereedschapswissel, nu zitten er 25 tools in de machine, waardoor ze onbemand haar programma kan afwerken. Waar vroeger één operator één stuk volledig afwerkte, kan het nu anders. Op die manier zijn we tot achtmaal sneller klaar dan ervoor. Een tweede sterke punt is dat we meerdere stukken tegelijk kunnen opspannen op de tafel, waardoor we weer een flinke winst in efficiëntie realiseren. En ook in de hoogte hebben we onszelf meer mogelijkheden gegeven om bijvoorbeeld minder nauwkeurige lasconstructies na te bewerken en tot de gewenste precisie te brengen.” 

De Coninck vermoedt dat de BM3 tevens het potentieel in zich heeft om een deel van de gereedschapsproductie die nu grotendeels in China gebeurt, naar Hofstade te ­brengen. “Maar dat moet nog verder onderzocht worden.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?