- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
In een maakbedrijf wordt die digitalisering al jaren gestimuleerd en is Industrie 4.0 al langer een thema. In dit artikel bevestigt Markus Horn, sinds drie jaar CEO van Paul Horn GmbH, dat digitalisering een heel belangrijke rol speelt in onze maatschappij en industrie.
Bij de fabrikant van precisiegereedschappen speelt digitalisering vooral een rol bij de verkoop, marketing en productie. “De zogenaamde ‘vernetzte’ productie beschouwen we inmiddels als standaard. Daar voegen we momenteel camera’s, sensoren, ononderbroken koppeling van alle ‘cyber-fysieke’ systemen, kunstmatige intelligentie (AI) en machinaal leren aan toe. Ook automatiseringsopties, zoals robots, helpen ons bij het dagelijks werk”, stelt Markus Horn. “De integratie van mens en machine wordt steeds beter op elkaar afgestemd. Het grote verschil met enkele jaren geleden zijn de vastgestelde en volgens mij belangrijke standaarden, die ons helpen bij de duurzame implementatie van de digitalisering.”
Het productiebedrijf heeft zijn architectuur aangepast, de klassieke automatiseringspyramide doorbroken en gezorgd voor integratie tussen bedrijfsprocessen en machineprocessen en op PLC-niveau. Ze maken nu gebruik van een servicegerichte architectuur met een daarop afgestemd procesplatform als Manufacturing Service Bus. Ze kiezen daarbij voor de standaard OPC-UA, vooral de inmiddels steeds frequenter gebruikte standaard UMATI. De uitwisseling van informatie wordt ook gevoelig vergemakkelijkt door genormeerde dataformaten zoals GDX (Grinding Data eXchange). Voor retrofit en remote maintenance kiest de firma vooral open-source oplossingen. “De grens tussen IT en automatisering wordt steeds vager en tegelijkertijd worden nieuwe technologieën ontwikkeld zoals 3D-printen. Vroeger waren er productietechnische grenzen, maar vandaag kan bijna alles wat een mens zich kan voorstellen ook daadwerkelijk geproduceerd worden”, gaat de CEO verder. “Om deze enorme fantasie te kanaliseren en binnen de HORN specificaties tot een product te ontwikkelen, gebruiken we onder andere een productconfigurator. Zo kunnen speciaal aangepaste snijplaten voor het draadwervelen met de configurator binnen enkele minuten geconstrueerd worden. Het resultaat is via de Manufacturing Service Bus direct beschikbaar op alle niveaus van de klassieke automatiseringspyramide – van het ERP-systeem tot aan de sensor. Dit bespaart tijd, wat weer leidt tot snellere levering.”
De digitale tweeling verlaagt de transactiekosten. Deze tool helpt bij het selecteren van gereedschappen en het gereedschapsbeheer, bijvoorbeeld via het HORN Toolmanagement, vereenvoudigt bovendien de integratie in CAM-oplossingen of ondersteunt de procesbewaking. Dat is enkel mogelijk is als hij voor de gebruiker leesbaar is, wat gestandaardiseerde, digitale uitwisselingsformaten enorm belangrijk maakt. “We maken deel uit van GTDE (Graphical Tool Data Exchange), de werkgroep ‘CAD-gegevensuitwisseling’ binnen het VDMA. De uitwisseling van de gereedschapstekeningen via de GTDE-server bespaart tijd en kosten. Bovendien daalt het foutpercentage”, geeft Horn aan. “Daarvoor is ook de norm ISO 13399 zeer belangrijk. De server is voor onze klanten een ideaal platform voor de uitwisseling van genormeerde gegevens. ISO 13399 is de basis voor een goede digitale tweeling.”
Als men bij HORN aan digitalisering denkt, komt onvermijdelijk het PTS-systeem ter sprake. De firma ontwikkelde het Piezo Tool System samen met de Kistler Groep, wereldwijd marktleider voor dynamische meettechniek voor de registratie van druk, kracht, draaimoment en versnelling. “Dit systeem bestaat uit een krachtsensor, die in het draaigereedschap geïntegreerd wordt en informatie geeft over de toestand van het gereedschap tijdens de bewerking. De machinebediener kan zo verkeerde materialen en snijmaterialen of ook een gereedschapsbreuk direct vaststellen”, licht de CEO toe. “De oplossing is geschikt voor geselecteerde standaard draaihouders uit ons gamma. Een wijziging van de CNC-besturing is niet noodzakelijk. Het kan ook machineonafhankelijk gebruikt worden. De sensoren kunnen snel en probleemloos vervangen worden. Het PTS leidt tot een verlaging van de productiekosten en een verhoging van de productiecapaciteiten.”
Vandaag blijkt nog maar eens hoe belangrijk digitalisering voor de maatschappij en industrie is. “Volgens mij zal digitalisering overal waar dit zinvol is, verder ontwikkeld worden”, sluit Horn af. “Daarbij spelen normen en standaarden een belangrijke rol. Qua productie betekent dit dat na de ‘Vernetzung’ nu vooral de daaruit voortvloeiende samenwerking tussen programma’s en systemen en de intelligente beeldverwerking centraal staat.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Hartmetall-Werkzeugfabrik Paul Horn GmbH.
Contact opnemen