Goed opgeleide lassers leveren een belangrijke meerwaarde voor onze bedrijven. Zowel bij metaal- als kunststoflassen krijgt een lasser te maken met allerlei materiaalsoorten en lastechnieken. Goed lassen is dus geen eenvoudig werk. Dankzij de nodige opleiding en ondersteuning kan een vakman zijn kennis en vaardigheden aanscherpen. Als kennis-, opleidings- en certificatieorganisatie speelt het Vervolmakingscentrum voor Lassers (VCL vzw) daarin een unieke rol.
VCL vzw werd in 1975 opgericht, als een gezamenlijk initiatief van werkgevers en werknemers, vertegenwoordigd door respectievelijk Fabrimetal (nu Agoria) en de vakbonden ACV en ABVV. Vandaag wordt deze vzw geleid door Leen Dezillie, managing director metaal, en Bert Cobben, director kunststoffen & coatings.
“Met onze vaste crew van lasinstructeurs hebben we alle nodige expertise in huis om bedrijven snel en op maat bij te staan op lasgebied”, zegt Leen Dezillie. “De specialiteit van VCL is het snel en doelgericht opleiden en certificeren van zowel metaal- en kunststoflassers als bekleders van ondergrondse stalen leidingen.”
Een lasopleiding is niet enkel belangrijk in het kader van certificatie voor internationale normen. Ook voor onderhoudstechnici die geen certificaat nodig hebben, organiseert VCL aangepaste opleidingen, zodat ze vakkundig en vol vertrouwen kleine en grote herstellingen kunnen uitvoeren.
VCL spaart dus kosten noch moeite om gerichte en kwaliteitsvolle opleidingen te organiseren om de lassersvaardigheden bij professionals aan te scherpen. “We trekken zowel Belgische als buitenlandse bedrijven aan”, geeft Bert Cobben aan. “Zij appreciëren onze aanpak, die zowel hands-on als kort op de bal is. Wendbaar zijn, met de klant meedenken en een efficiënt opleidingstraject uittekenen: dat zijn onze grote sterktes. Onze klanten weten dat we hen snel kunnen helpen bij het opleiden en certificeren van lassers. Dit zorgt voor een trouw klantenbestand.”
Leen Dezillie vult naadloos aan: “Een vakkundig georganiseerde lasopleiding is en blijft een goede investering. Vaak volstaan enkele trainingsdagen immers om fouten bij laswerk te vermijden en een optimaal rendement te halen. Foutieve lassen die uitgeslepen moeten worden, zorgen op de werkvloer vaak voor frustratie en kostbaar tijd- en materiaalverlies. Onze lasinstructeurs kijken er telkens opnieuw naar uit om zich in te leven in de toepassing van de klant en samen voor verbetering te gaan. Omdat onze werkvoorbereiders vooraf voor alle oefenstukken en materiaal zorgen, wordt de beschikbare opleidingstijd maximaal benut.”
Een andere belangrijke troef is het geografisch gespreid aanbod. “We bieden opleidingen aan in Brussel, Roeselare, Oostakker en Houthalen”, bevestigt Bert Cobben. “Daar beschikken we over mobiele testfaciliteiten, inclusief een RX-installatie die röntgenopnames van laswerken maakt. Zo kunnen we tijdens elke training een lasser confronteren met onzichtbare fouten, wat de leercurve enorm versnelt.”
Leen Dezillie: “Tijdens onze open opleidingen beschikken we over de beste trainingsfaciliteiten, zoals een individuele lascabine die zorgt voor focus op het lassen. Voor specifieke opleidingsvragen geeft VCL ook in-companytrainingen, zoals veilig branden en snijden, of theoretische opleidingen over lasnormen, metallurgie of visuele lasinspectie. VCL is een door de overheid erkend opleidingscentrum, en daardoor genieten klanten vaak een tussenkomst in de opleidingskost, door hun sectorfonds.”
Het team van Leen en Bert heeft in de loop der jaren een mooie lijst van referenties uitgebouwd. Bedrijven uit diverse sectoren deden al een beroep op de expertise van VCL. Leen Dezillie en Bert Cobben halen enkele cases aan:
“Voor zeer uiteenlopende opdrachten en werkgebieden heeft SPIE goed opgeleide, internationaal gecertifieerde lassers nodig, in een waaier van materialen voor verschillende lasprocessen. Daarvoor werken ze regelmatig samen met ons. Naast het opleiden-certificeren van hun metaal- en kunststoflassers, organiseerden we onder andere ook een specifieke opleiding visuele lasinspectie.”
“Ook ons traject voor de firma Van Hool is zeker het vermelden waard. Om de zestig lassers van de autobusbouwer doelgericht op te leiden en te certificeren, werd afgesproken om samen met de lasingenieurs van Van Hool een matrix op te stellen en de lassers in verschillende categorieën of klassen in te delen. Op deze manier blijft de link tussen certificatie en werkvloer steeds zeer duidelijk.”
“In het kader van de ISO 3834-certificatie werden ook de nodige WPS’en opgesteld en is een programma voor het behalen van alle PQR’s gestart. Ook de zelfcontrole en visuele inspectie vormen een onderdeel van dit project.”