Platform for the metalworking industry
Wat betekent de militaire uitbreiding voor de Nederlandse metaalindustrie?

What does military expansion mean for the Dutch metals industry?

De aankondiging van generaal Onno Eichelsheim, de hoogste militair van Nederland, om de krijgsmacht versneld gereed te maken voor mogelijke inzet, markeert een belangrijk keerpunt voor de Nederlandse defensiestrategie. Samen met het besluit van de regering om de defensie-uitgaven met meer dan een miljard euro te verhogen, betekent dit niet alleen een versterking van het leger, maar ook een aanzienlijke impuls voor diverse sectoren binnen de economie. Eén van de sectoren die hier direct en ingrijpend door kan worden beïnvloed, is de metaalindustrie. In dit artikel verkennen we de impact die deze militaire uitbreiding op de Nederlandse metaalindustrie kan hebben. Wat verandert er op het gebied van productie, innovatie, werkgelegenheid en internationale positionering?

AdobeStock 371172072
Grote hoeveelheden metaal zullen nodig zijn voor de productie van legervoertuigen, schepen en infrastructuur.

Toenemende vraag naar metaalproducten

Een van de meest directe gevolgen van de militaire uitbreiding zal de verhoogde vraag naar metaalproducten zijn. De productie van moderne wapensystemen, voertuigen, vliegtuigen en andere militaire hardware vereist grote hoeveelheden metaal. Denk hierbij aan staal, aluminium, titanium en koper. Deze producten zijn onmisbaar bij de productie van gevechtsvoertuigen en tanks, vliegtuigen en drones, schepen en duikboten, wapensystemen en munitie, communicatie- en radartechnologie. Maar ook voor de bouw van militaire infrastructuur, zoals kazernes, oefenterreinen, munitiedepots en onderhoudsfaciliteiten zijn robuuste metalen constructiematerialen nodig. Dit alles kan leiden tot een toenemende druk op de productiecapaciteit binnen de metaalverwerkende industrie. Door deze nieuwe ontwikkelingen kunnen Nederlandse metaalbedrijven steeds vaker opdrachten gaan ontvangen vanuit Defensie. Dit kan resulteren in een toename van de omzet en noodzaak tot uitbreiding van productiecapaciteit. Bedrijven worden in dat geval uitgedaagd om sneller, efficiënter en op grotere schaal te leveren. Een belangrijk gevolg hiervan kan zijn dat ook toeleveranciers profiteren. Van producenten van basismaterialen tot hightech metaalbewerkingsbedrijven, de hele keten kan worden geactiveerd. Hierbij ontstaat ruimte voor investeringen in nieuwe productielijnen, automatisering en het aanboren van innovatieve metaaltoepassingen.    


Wat verschillende Nederlandse metaalbedrijven al maken voor defensie:

  • Radarsystemen, waarbij veel wordt samengewerkt met toeleveranciers in metaalbewerking
  • Marinevaartuigen en patrouilleschepen, ook hierbij wordt gewerkt met een uitgebreid netwerk van metaalbedrijven
  • Onderdelen voor voertuigen en militaire systemen
  • Innovatieve defensietoepassingen 

Innovatie en technologische ontwikkeling
De vergroting van de defensiebegroting biedt de metaalindustrie niet alleen extra omzet, maar ook een impuls tot technologische innovatie. Om te voldoen aan de hoge eisen van militaire toepassingen – denk aan gewicht, duurzaamheid, corrosiebestendigheid en precisie – wordt steeds vaker ingezet op geavanceerde productiemethoden zoals 3D-metaalprinten, laser- en plasmasnijden, composiet-metaalcombinaties, nano-coatings en legeringen met speciale eigenschappen. Samenwerking tussen defensie, kennisinstellingen en het bedrijfsleven wordt aanbevolen door onder andere de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI) die het adviesrapport ‘Kennisoffensief voor defensie’ uitbracht. Dit kan nieuwe mogelijkheden opleveren voor startups en R&D-afdelingen van bestaande metaalbedrijven om te experimenteren met innovatieve toepassingen die later ook buiten de militaire sector inzetbaar zullen zijn.


Impact op de werkgelegenheid

De uitbreiding van de militaire productiecapaciteit heeft ook sociale en economische voordelen. De metaalindustrie kan een aanzienlijke boost krijgen op het gebied van de werkgelegenheid. Er zal extra vraag ontstaan naar vakmensen zoals lassers en CNC-verspaners, productie-ingenieurs en metaalbewerkers, kwaliteitscontroleurs en R&D-specialisten. Om aan deze groeiende personeelsvraag te voldoen, zullen opleidingen en samenwerkingen met technische opleidingsinstituten en mbo-instellingen essentieel zijn. Regionale opleidingscentra kunnen hier een sleutelrol vervullen door in te spelen op defensiegerelateerde modules binnen hun metaaltechniekprogramma’s. Ook VDL Nedcar uit Born, dat eerder al honderden banen op de tocht zag staan na het vertrek van de grote automerken MINI en BMW, kan door een nieuwe aan defensie gerelateerde productie nieuwe banen creëren en de bestaande werkgelegenheid behouden en wellicht uitbreiden. Door de bestaande hightech assemblagecapaciteiten en metaalbewerkingsexpertise kan VDL Nedcar een belangrijke rol gaan spelen in de assemblage van militaire voertuigen of onderdelen daarvan.

AdobeStock 914520735
Defensie zet ook in op nieuwe technologieën.

Internationale kansen

Een versterkte rol van ons land binnen de NAVO en EU-defensieprojecten biedt Nederlandse metaalbedrijven ook nieuwe exportmogelijkheden. De gezamenlijke inkoopprogramma’s, zoals het Europese Defensiefonds (EDF) en de Permanent Structured Cooperation (PESCO), creëren kansen om deel te nemen aan internationale aanbestedingen en samenwerkingsprojecten. Nederlandse bedrijven die zich onderscheiden door kwaliteit, innovatie of flexibiliteit kunnen hierdoor hun markt uitbreiden naar bondgenoten binnen en buiten Europa. Dit versterkt niet alleen de economische positie van de sector, maar draagt ook bij aan de strategische autonomie van Nederland op defensiegebied.

Duurzaamheid als uitdaging en kans

De versnelde militarisering brengt ook nieuwe eisen op het gebied van duurzaamheid met zich mee. Zowel Defensie als de industrie staan onder druk om hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Groene productiemethoden, hergebruik van metalen en energie-efficiënte processen worden in toenemende mate belangrijker, ook in militaire productie. Dit kan een nieuwe impuls geven aan verduurzamingsinitiatieven binnen de metaalindustrie.

Onmisbare schakel

De militaire uitbreiding, kan een ingrijpende verandering voor de Nederlandse metaalindustrie met zich meebrengen. De sector staat mogelijk aan de vooravond van
een periode van groei, innovatie en internationalisering. Door in te spelen op de verhoogde vraag naar metaalproducten, technologische vernieuwing en duurzaamheidsvereisten, kan de Nederlandse metaalindustrie uitgroeien tot een onmisbare schakel in de moderne defensieketen.     

"*" indicates required fields

Send us a message

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten