Drie jaar na de opening, mocht het Rittal Innovation Center in Haiger deze zomer zijn 10 000ste bezoeker verwelkomen. De grote belangstelling voor live presentaties en trainingen die plaatsvinden in het Innovation Center, toont aan dat er veel interesse is voor innovaties in de besturings- en schakelkastenbouw. Op een oppervlakte van ruim 1 500 m² pakken Rittal, EPLAN en Cideon uit met de consistente implementatie van Industrie 4.0 concepten. Het presentatie- en trainingscentrum is uniek in de branche en wordt voortdurend verder ontwikkeld en uitgebreid.
Is het Industrie 4.0 concept implementeerbaar in de besturings- en kastenbouw? Welke processtappen kunnen aanzienlijk adequater worden? Is efficiënte productie bij een seriegrootte van één enkel exemplaar haalbaar? Dit soort vragen houdt de sector wereldwijd bezig.
Vanwege de toenemende vereisten inzake efficiëntie en kostprijs heerst de nood aan praktische en snel implementeerbare oplossingen. “Wij willen onze klanten gericht bijstaan bij de verdere ontwikkeling van hun value added processen”, verklaart Jan-Henry Schall, hoofd van het Rittal Innovation Center. “De omvangrijke toestroom van bezoekers naar ons Innovation Center sinds september 2016, bewijst dat er een grote behoefte is aan oplossingen voor procesoptimalisatie in de besturings- en kastenbouw. We merken ook duidelijk dat onze geïnteresseerde bezoekers het meest nood hebben aan het uitwisselen van technische informatie met deskundigen.”
Om aan deze nood tegemoet te komen, wordt ervoor gezorgd dat klanten en bezoekers de nieuwste oplossingen voor hun eigen value chains kunnen bekijken, ervaren en testen in het innovatie- en trainingscentrum en hierover in gesprek kunnen gaan met experten van de Friedhelm Loh Group. Om hen een tastbare en inzichtelijke ervaring te geven, installeerde de Friedhelm Loh Group een fictief werkende schakelinstallatie. “Met deze setting krijgen bezoekers een reëel beeld van de oplossingen die we kunnen bieden bij elke afzonderlijke processtap – van engineering, over productieplanning, goederenontvangst, bewerking, montage, draadverwerking en bekabeling tot de afgewerkte schakelinstallatie. Professionals uit de sector herkennen zo snel de vele mogelijke voordelen”, legt Jan-Henry Schall uit.
Bezoekers krijgen inzicht in ‘virtual prototyping’ van een volledige digitale schakelinstallatie, waarbij de nieuwste softwareoplossingen van Rittal en EPLAN voor elektrisch ontwerp werden gebruikt. Interfaces in de commerciële processen en dan vooral in de daaropvolgende productiefase bij de installateur vormen een ander belangrijk onderdeel van de presentatie. Verder kunnen bezoekers van dichtbij kennismaken met technologieën van Rittal en EPLAN die interessant zijn voor de productie, d.w.z. de werkplaats van de installateur. Zowel volledig en deels geautomatiseerde technologieën als digitaal ondersteunde oplossingen voor handmatige processtappen komen daarbij aan bod.