Ontwikkelingen op het gebied van kantbanken liggen op het vlak van elektrificatie, automatisering en de toenemende rol van software. De laatste twee zaken stroomlijnen het volledige productieproces en reduceren de noodzaak voor goed opgeleid personeel aan de machine. De juiste software en integratie van machines verminderen ook de kans op fouten en maken het proces efficiënter.
Zoals in veel sectoren hebben ook bedrijven in de plaatbewerking last van het verdwijnen van kennis. Goede machineoperators worden steeds zeldzamer en de vraag naar een oplossing om –ondanks de afnemende knowhow– toch producten van hoge kwaliteit te produceren, wordt luider. Machineproducent-en reageren hierop met de ontwikkeling van verschillende oplossingen.
Een van deze oplossingen ligt in het intelligenter maken van machines. Dit is onder meer terug te vinden in de besturingen die de operator –als een soort wizard– door het hele instellingsproces leiden. De operator voert de specifieke data in die horen bij het product dat hij moet maken, de machine bepaalt vervolgens zelf de instellingen die nodig zijn om het juiste product in de gewenste kwaliteit te maken. Inclusief de benodigde gereedschappen. Dit proces is nog verder te vereenvoudigen door alle data die normaal aan de machine worden ingevoerd onder te brengen in een barcode of QR-code. Hierdoor hoeft de operator uitsluitend de code te scannen waarna de machine voor de rest zorgt. Dit is niet alleen een goede oplossing voor het kennisprobleem, maar maakt het ook mogelijk om nieuwe medewerkers op zeer korte termijn volwaardig in te zetten. Zeker wanneer het verloop van medewerkers bij bedrijven hoog is, draagt deze ontwikkeling bij aan de continuïteit van het bedrijf.
Juist omdat kantbanken in veel gevallen onderdeel zijn van een serie bewerkingen, speelt automatisering een steeds belangrijkere rol. Vaste, complexe robots die ondersteunen bij het beladen en ontladen van de machines worden vaak alleen ingezet bij grotere series. Voor kleinere series zijn ze eenvoudig te duur. De ontwikkeling van mobiele robots en cobots die multifunctioneel inzetbaar zijn gaat echter ook verder en zal wellicht in de toekomst een bijdrage leveren in dit type proces bij de handling van de kleinere en lichtere producten. In het verlengde van automatisering zijn er ook belangrijke ontwikkelingen op het vlak van software. Dit heeft te maken met de toenemende belangstelling voor integratie. Gebruikers van kantbanken willen het liefst alle machines in een specifiek productieproces softwarematig koppelen. Dit begint bij een 2D- of (meestal) een 3D tekening die door de offline software automatisch wordt omgezet in de juiste machineprogramma’s voor alle bewerkingen. Bij offline programmeren wordt het programma veelal vanuit de kantooromgeving geschreven waarmee het programmeerwerk aan de machine vervalt. De kennis hiervoor is dan niet bij de machine nodig en de mensen mét kennis kunnen deze efficiënt inzetten in een ergonomische omgeving. Machineproducent-en en specialistische softwareontwikkelaars die hun eigen software schrijven, kunnen op deze manier maximaal inspelen op de behoefte aan integratie. Onder meer omdat hierin ook de planning kan worden opgenomen zodat producten ‘just-in-time’ kunnen worden geleverd.
Een heel andere trend is vast te stellen bij de aandrijving van kantbanken. De echte ‘grote jongens’ ontkomen niet aan de inzet van een hydraulische aandrijving. Alleen deze techniek kan de benodigde krachtdichtheid leveren. Bij kleinere kantbanken –tot zo’n 130 ton– spelen elektrische aandrijvingen echter een steeds belangrijkere rol. Een volledig elektrische bank is vrij duur, maar de hybride en de ‘mild’ hybride varianten combineren op een slimme manier de voordelen van de hoge krachtdichtheid van hydrauliek met de snelheid en efficiëntie van de E-variant. Hier zorgt het elektrische deel onder meer voor een energiebesparing tot 60%, een oliebesparing tot 60% en een snelheidsverbetering die kan oplopen tot 40%. Ook is met deze machines vaak een iets hogere nauwkeurigheid te bereiken.
In het kader van duurzaamheid komen termen als circulariteit, recycling en hergebruik vaak naar voren. Ook bij kantbanken is dit mogelijk. Sommige leveranciers verzorgen na vele jaren gebruik een retrofit waardoor een bestaande machine een bijna nieuw leven krijgt. De retrofit zit dan vaak in de vervanging of het updaten van de besturing waardoor de bank weer nieuwe mogelijkheden krijgt. Beperk-ingen blijven uiteraard bestaan omdat het oorspronkelijke frame in stand blijft. Er verandert wat dat betreft niets aan de mechanische eigenschappen en de manier van beladen en ontladen. Hiermee zijn de machines weliswaar langzamer dan de modernere varianten maar is met een beperkte investering toch veel voordeel behaald. De gebruiker voorkomt hiermee bovendien het voortijdig slopen van een goed machineframe wat in het kader van de materiaaltransitie een goede zaak is.
Kortom, genoeg ontwikkelingen om in de gaten te houden. Zeker omdat automatisering en software-aanpassingen ook vaak zijn door te voeren bij bestaande machines. Zonder al te hoge investeringen kunnen bedrijven zo toch hun processen verbeteren en efficiënter maken.
Neem dan rechtstreeks contact op met LVD Company.