Platform voor de metaalverwerkende industrie
Hogere vermogens en toenemende concurrentie uit China

Hogere vermogens en toenemende concurrentie uit China

De populariteit van buislasersnijmachines is de afgelopen jaren in een stroomversnelling geraakt en steeds vaker duiken ze op in uiteenlopende branches als integraal onderdeel van het productieproces. Die opmars komt onder meer omdat buislasersnijmachines in staat zijn om verschillende losse machines (o.a. voor zagen, boren, stansen en knippen) te vervangen. Meer keus in vermogens, verbeterde precisie, automatiseringsintegratie en een kleinere CO2 footprint betekenen daarnaast dat buislasersnijmachines een steeds bredere markt bedienen. Bijkomend en zeker niet onbelangrijk voordeel is dat Chinese aanbieders voor een behoorlijke prijsdruk zorgen waardoor het steeds aantrekkelijker wordt om in buislasermachines te investeren.

Buislasersnijmachines lenen zich prima voor zowel standalone toepassingen als integratie in (geautomatiseerde) productieprocessen. Automatisering, bijvoorbeeld met buisfeeders en/of robots maakt het proces minder manafhankelijk, sneller en rendabeler met een bovendien kleinere kans op fouten. Daarnaast zorgen laserinnovatie en de introductie van goedkopere laserbronnen met hogere vermogens ervoor dat ook materialen en grotere diktes kunnen worden verwerkt die voorheen lastig of zelfs helemaal niet te snijden waren. Denk daarbij aan materialen als koolstofvezel, composieten en keramiek wat vooral nieuwe kansen oplevert in sectoren als lucht- en ruimtevaart, automotive en medical & analytics. Ook speelt de CO2 footprint een steeds grotere rol in de productie waarop ook laserfabrikanten inspelen met de ontwikkeling van energiezuiniger lasersnijsystemen.

Buislaser 1 HSG TLS
Het vlaggenschip in het HSG programma van Landré is deze TLS buislasersnijmachine. Geschikt voor buisdiameters tot 715 mm in lengtes tot 16m en een gewicht tot 4.000 kg.

Multi inzetbaar

Buislasersnijmachines zijn inzetbaar voor het verwerken van verschillende profielen onverschillig of die nu rond, rechthoekig of ovaal zijn. Bovendien kan een buislasersnijmachine een breed scala aan materialen snijden, waaronder roestvrijstaal, aluminium, koolstofstaal, carbon en composieten. Ook kan ermee worden gelast en gegraveerd waarmee het toepassingsgebied enorm veelzijdig is. De nieuwste generaties buislasersnijmachines beschikken bovendien vaak over geautomatiseerde laad- en lossystemen, waardoor handmatige arbeid wordt verminderd en de veiligheid wordt verbeterd. Buislasersnijmachines kunnen eenvoudig worden geïntegreerd in het CAD/CAM-netwerk waarmee bijvoorbeeld ook verspanende- en plaatbewerkingsmachines worden geprogrammeerd. Dit komt de kwaliteit en efficiency ten goede en minimaliseert de kans op fouten. Met 3D buislasersnijmachines kunnen complexe sneden worden gerealiseerd inclusief nauwkeurige afschuiningen, gaten en inkepingen wat constructieve voordelen oplevert.

Buislaser 3 gigapixel standard v2
Bij het snijden van dunwandige buis heb je weinig aan zeer hoge vermogens omdat je dan eerder het risico loopt dat je dwars door de buis gaat. 2 tot 5 kW is doorgaans genoeg om rendabel met de juiste precisie buizen en profielen te kunnen snijden.

Topproducten uit China 

Landré in Houten is geen onbekende in de verspaningswereld. De historie van het bedrijf gaat zelfs terug tot 1863 en vandaag de dag is het bedrijf gespecialiseerd in de verkoop van en het uitvoeren van onderhoud aan CNC machines voor de metaal- en kunststofverwerkende industrie. Naast een uitgebreid aanbod bewerkingscentra en lasersnij-oplossingen is Landré ook leverancier van de allernieuwste 3D printtechnieken en geavanceerde automatiseringsoplossingen. Jan Floor van Egmond, directeur van de Landré Groep vroegen we naar de ontwikkelingen bij Landré op het gebied van buislasersnijmachines, waarvan zijn onderneming het merk HSG voert dat in China wordt geproduceerd. “De westerse markt kijkt soms nog wat argwanend naar machines uit China”, zegt van Egmond. “Maar HSG staat in de top-5 van A-merken en is vooral in het Verre Oosten enorm populair terwijl ook hier in Europa hun marktaandeel gestaag stijgt. Er is de afgelopen decennia veel gebeurd in China en een aantal fabrikanten produceert echte topproducten, waaronder HSG. Zij zijn ooit gestart met buislasersnijmachines die dus hun corebusiness zijn. Daarna zijn ze ook vlakbedlasers gaan produceren waarvan het marktaandeel inmiddels ook gestaag aan het stijgen is. Het programma loopt vanaf buislasersnijmachines voor kleine diameters tot grote machines waarop buizen tot 715 mm doorsnee verwerkt kunnen worden. Op het gebied van profielverwerking hebben we lasersnijmachines die profielen tot vierkant 500 mm aan kunnen.”

Buislaser 6 TUWI TubeLINE P12052D.1
De TubeLINE buislasersnijmachine van Tuwi is uitgerust met drie pneumatische chucks, zodat de buis over vrijwel de complete lengte efficiënt en nauwkeurig gesneden kan worden.

Hogere vermogens

De buislasertechnologie is inmiddels behoorlijk geëvalueerd zodat het niet alleen gaat om het op maat snijden van buizen, waarmee buislasersnijmachines zaagmachines vervangen. Ook, of misschien wel vooral, maken buislasersnijmachines onderdelen die passen in zeer complexe assemblages met ongelooflijk nauwe toleranties. Een opmerkelijke innovatie is de introductie van hogere laservermogens. Hoe kijkt van Egmond daar tegenaan? “Dat heeft vooral met de prijsontwikkeling van laserbronnen te maken. Vroeger was er in feite maar één dominante leverancier van laserbronnen waardoor je per kilowatt vermogen op zo’n 50.000 euro moest rekenen. Reken maar uit wat een 8 kW laser dan kostte. Dit beperkte de mogelijkheid om lasers met hogere vermogens op de markt te brengen. Deze waren simpelweg onbetaalbaar. Gelukkig zijn er ook andere fabrikanten van laserbronnen in deze markt gestapt waardoor de prijzen fors zijn gedaald. Nu kost 1 kW ‘nog maar’ 5.000 euro waarmee de weg naar hogere vermogens open ligt. Bij vlakbedlasers kun je met hogere vermogens met perslucht en stikstof snijden wat veel goedkoper is dan met zuurstof. Voordeel van bijvoorbeeld een 40 kW vlakbedlaser is dat je daarmee platen van 40 à 50 mm dik kunt snijden inclusief schuine kanten. De hoogvermogen vlakbedlasers verdringen daarmee de plasmasnijmachines. Bij buislasers zien we de hogere vermogens vooral bij complexere en dikkere materialen. Verwerk je alleen dunwandige buis dan heb je aan een 5 kW laser genoeg. Let wel, bij het snijden van buizen heb je eerder teveel dan te weinig vermogen.”

Buislaser 5 LVD frontloader en bundle feeder
Automatisering/mechanisering maken rendabele serieproductie mogelijk. Zo is deze LVD buislasersnijmachine uitgerust met een frontloader gecombineerd met een bundle feeder.

Constructiewereld

Volgens Maik Wensink, accountmanager bij Tuwi, betekent het feit dat buislasersnijmachines goedkoper zijn geworden dat ze ook voor constructiebedrijven een interessante optie zijn geworden. Tuwi levert een aantal productlijnen waaronder de Chinese Acurl TubeLINE en de series Durma HD-TC en Durma HD-TC Compact die in Turkije worden geproduceerd. “Om aan de vraag uit de markt te kunnen voldoen halen wij ook machines uit China, waar je een ongelooflijke prijs/kwaliteit vindt bij een prima kwaliteit en betrouwbaarheid. Belangrijk daarbij is dat bedrijven in de Benelux kunnen rekenen op de service van Tuwi. Waren lasersnijmachines voor constructiebedrijven vroeger onbetaalbaar, nu is dat dus behoorlijk veranderd. Een buislaser vervangt tot bepaalde afmetingen het traditionele boren, zagen, afsteken, etc. Zo ben je nu in één keer klaar, wat enorm snelheid- en kwaliteitsverhogend werkt, terwijl de kans op fouten wordt geminimaliseerd. Ook kun je complexe snedes realiseren waardoor buizen en profielen veel makkelijker en sneller tot een volledige constructie in elkaar gezet kunnen worden met slimme steekverbindingen zodat je ook daar winst behaalt. Bovendien kun je de machine voorzien van geautomatiseerde aan- en afvoersystemen, waarbij wij oplossingen leveren tot buislengtes van 15 meter en diameters tot 520 mm.’

Goed luisteren

Sébastien van Neste is sales manager lasersnijmachines bij het in België gevestigde LVD en hij legt uit hoe het programma op het gebied van buislasersnijmachines van LVD eruit ziet. “We hebben twee typen buislasersnijmachines in ons programma, te weten de TL 2665 zonder bevel mogelijkheid voor capaciteiten van 12 tot 165 mm diameter en vierkant 127 x 127 mm. Daarnaast hebben we de TL 8525. Dat is een machine met bevel mogelijkheid voor capaciteiten van 20 mm tot en met 250 mm, zowel rond als vierkant.” Voor welke toepassingen zijn deze machines geschikt, oftewel hoe maak je de juiste keuze? Van Neste zegt daarover: “Om de geschikte machine aan te bieden aan de klant is het heel belangrijk dat je eerst heel goed luistert naar wat de klant precies wenst én werkelijk nodig heeft qua specificaties. Het heeft immers geen zin om een zware machine aan te schaffen als je bijvoorbeeld alleen dunwandige buis in beperkte diameters verwerkt. Wel handig is dat zowel de TL 2665 als de TL 8525 beide zijn uitgerust met een semi automatische frontloader en 6 laadposities waarmee je efficiënt series kunt verwerken. Vanwege de flexibiliteit en universele inzetbaarheid zijn onze machines voor tal van gebruikers interessant. Je vindt ze bij toeleveranciers, bedrijven die machines en oplossingen voor de tuinbouw en de agrarische sector realiseren, maar ook in constructiebedrijven. We richten ons dus niet op specifieke sectoren, maar mikken juist op een grote variatie van klanten.”

Buislaser 2 HSG TS2
De compacte HSG TS2 buislasersnijmachine heeft een laserbron van 6 kW.

Efficiëntie en precisie voorop

“Voor onze buislasersnijmachines hanteren we vermogens van 4 en 6 kW,” zegt Van Neste over de lasercapaciteiten. “Bij buislasersnijmachines zien we momenteel geen meerwaarde in extreem hoge vermogens, zoals wel het geval is bij de vlakbedlasers. Hoge vermogens maken het snijproces bij buislasersnijmachines onnodig complex en leveren doorgaans weinig winst op. Het belangrijkste punt bij het snijden van buizen is gecontroleerde precisie. Te hoge vermogens vergroten namelijk de kans dat je er dwars doorheen gaat!”

Snijprocessen optimaal plannen en monitoren

“Wat automatisering betreft bieden we onze bundle feeder,” zegt van Neste tot slot. “Dit systeem zorgt voor  het automatisch beladen van buizen in onze machines, rechtstreeks vanuit de bundel. Ook belangrijk is dat je met onze softwarepakketten nauwkeurig snijtijden en verbruiksonderdelen kunt berekenen, zodat je snijprocessen optimaal kunt plannen en monitoren.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten