Platform voor de metaalverwerkende industrie
Trends en technologie voor de maakindustrie
​Software blijft in de toekomst cruciaal, met AI die sterke datageneratie en integratie vereist.

Trends en technologie voor de maakindustrie

Kennis is de basis van geïnformeerde beslissingen. Daarom liet Aptean een studie uitvoeren door B2B International bij de maakindustrie in België (49% respondenten) en Nederland (51%). Ze wilden weten welke uitdagingen ze voor zich zien, welke technologie daar een antwoord op kan bieden en hoe ze naar digitale transformatie kijken. Conclusie? Maakbedrijven zien in automatisering het antwoord om de schaarste aan personeel op te vangen. Daarbij kijken ze vooral naar branchespecifieke oplossingen, omdat deze tot meer omzet leiden.

Maakbedrijven voelen de druk om te innoveren. De eisen van klanten evolueren, waardoor ze steeds sneller moeten reageren en beter communiceren. Daarvoor hebben ze realtime gegevens nodig en flexibele processen, maar daar botst de huidige infrastructuur vaak tegen  limieten aan. Investeren in nieuwe technologie en in automatisering is van cruciaal belang om een concurrentievoordeel te behouden of uit te bouwen. 

Scherm­afbeelding 2025 06 25 om 17.03.10

Personeelsschaarste opvangen

Automatiseren en digitaliseren zijn tevens de sleutelwoorden om het tekort aan personeel op te vangen. De beweegredenen erachter zijn divers: het verbeteren van de werkomgeving, het borgen van kennis, het beter inzetten van de talenten van medewerkers en het aantrekken van nieuwe medewerkers die opgegroeid zijn in het digitale tijdperk. Hoewel 60% van de fabrikanten al technologie gebruikt om meer taken te automatiseren, is er nog voldoende werk aan de winkel. Uit het onderzoek blijkt dat slechts 48% van de operationele processen geautomatiseerd is. Belgische maakbedrijven zijn daar overigens al wat verder in (61%) dan hun Nederlandse collega’s (35%). 

Scherm­afbeelding 2025 06 25 om 17.03.21

Meer inkomsten met branchespecifieke software

De technologieprioriteiten voor 2025 – 2026 zijn het behouden en verbeteren van de kwaliteit en het verhogen van de productiviteit van medewerkers. Voor de periode 2026 – 2028 komt daar nog het verbeteren van de klanttevredenheid bij. Branchespecifieke oplossingen scoren het beste in deze domeinen. Uit het onderzoek blijkt dat wie voor deze technologie opteert zijn jaaromzet gemiddeld meer ziet groeien (11,3% versus 9,7% voor horizontale oplossingen en 8% voor maatwerk). Branchespecifieke software genereert dus aantoonbaar hogere inkomsten. Dit komt vooral door kortere implementatietijden, een snellere time-to-value en het eenvoudig delen van best practices met andere gebruikers. 

Scherm­afbeelding 2025 06 25 om 17.03.15

Kies voor een partner met kennis van zaken

Software zal ook in de toekomst belangrijker worden. De integratie van AI vraagt immers om een sterke datageneratie en geïntegreerde infrastructuur. Als deze basis goed is, zijn bedrijven het beste gepositioneerd om AI-oplossingen succesvol te implementeren en te beginnen met kleinschalige AI-pilots. Aptean heeft verstand van productie. De toegewijde professionals en experts van het bedrijf bezitten de marktkennis en de diepgaande ervaring met industriële en procesmatige productieprocessen. Het bedrijf is meer dan een leverancier die klaarstaat om een product direct van de plank te verkopen, maar is gedreven om wederzijds succes te behalen en te helpen om een maximale ROI te behalen. Met trots wil Aptean een partner zijn voor de lange termijn. 

Het volledige trendrapport

Benieuwd naar wat de andere inzichten uit het trendonderzoek van Aptean waren? Je kunt het volledige rapport terug-vinden op hun website of hier downloaden.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten