De mondiale handelsoorlog zaait onzekerheid onder technologiebedrijven: investeringen op de rem, export in de min. Uit een enquête van FME blijkt dat liefst 60% van de bijna 250 ondervraagde bedrijven gevolgen ondervindt van de Amerikaanse importheffingen en de genomen tegenmaatregelen. Daarnaast verwacht 56% van de bedrijven investeringen uit te stellen. Van de exporteurs naar de VS voorziet bijna de helft een forse afname van de afzet, gemiddeld met 43%. De technologische industrie komt hierdoor verder onder druk te staan, bovenop bestaande uitdagingen zoals hoge energieprijzen, regeldruk en een verslechterend investeringsklimaat.
Theo Henrar, voorzitter FME: “Als de handelsoorlog aanhoudt, verwacht onze industrie uitstel van investeringen, een daling van de export en toenemende verstoringen in de keten. Zonder snelle actie loopt Nederland risico op grote economische schade.”
De mondiale handelsoorlog remt de investeringsbereidheid. Liefst 56% van de bedrijven verwacht investeringen uit te stellen als de spanningen aanhouden, vooral door vraaguitval uit de VS en het gebrek aan stabiliteit op de wereldmarkt. “Ondernemers hebben vertrouwen en voorspelbaarheid nodig om te investeren. Als dat ontbreekt, wordt de rem ingetrapt. Investeringen uitstellen klinkt onschuldig, maar legt uiteindelijk de hele keten stil – van toeleverancier tot eindklant.”, stelt FME-voorzitter Theo Henrar.
Nederlandse technologische industrie breed getroffen door mondiale handelsoorlog
Deze heeft FME uitgevoerd samen met de FME-partnerbranches NEVAT, FPT-VIMAG, ESNL, Fedet, Binnenklimaat Nederland en (Vereniging) Distributie en Afgifte Industrie.
De mondiale handelsoorlog raakt technologische waardeketens direct. Ondernemers verwachten vooral een daling van de export en onzekerheid over afgesproken inkoopprijzen. Van de bedrijven die naar de VS exporteren, voorziet bijna de helft een afname van de afzet, gemiddeld met 43%. Tegelijkertijd nemen de zorgen toe over dumping van goedkope producten uit China op de Europese markt.
Voor de overgrote meerderheid zijn de regels onduidelijk. Ondernemers ervaren vooral onduidelijkheid door de voortdurende veranderingen in het Amerikaanse beleid rond importheffingen en oorsprongsregels.
FME vindt dat Nederland zich in EU-verband sterk moet maken om via onderhandelingen de maatregelen van tafel te krijgen en, indien nodig, daadkrachtig handelsbeschermende instrumenten moet inzetten om de industrie te beschermen. “Na 100 dagen Trump zien we dat onzekerheid bedrijven dwingt om investeringen uit te stellen. Nederland en de EU mogen zich niet in slaap laten sussen. We moeten nu doorpakken: onderhandelen waar mogelijk, beschermen waar nodig, en nieuwe handelsakkoorden sluiten,” aldus Henrar.
De enquête is opgesteld in samenwerking met de FME-partnerbranches NEVAT, FPT-VIMAG, ESNL, Fedet, Binnenklimaat Nederland en (Vereniging) Distributie en Afgifte Industrie.