Platform voor de metaalverwerkende industrie
Geavanceerde technologie en ketensamenwerking tijdens TechDemoweek
Tijdens de TechDemoweek lanceerde Cellro de nieuwe Xcelerate START waarmee een betaalbaar begin kan worden gemaakt op het gebied van CNC-automatisering.

Geavanceerde technologie en ketensamenwerking tijdens TechDemoweek

Slim en efficiënt produceren met een hoge kwaliteit vereist niet alleen ‘top-of-the-bill’ machines en gereedschappen, maar ook een optimale samenwerking in de keten. De zes bedrijven die samen de zeventiende TechDemoweek in Veenendaal en Ede organiseerden maakten dat duidelijk door onderdeel te zijn van een gezamenlijke productie van een professionele en gepersonaliseerde jojo. Bezoekers die hun gepersonaliseerde jojo bestelden konden het complete productieproces van order tot aflevering op de voet volgen dankzij het MKG ERP systeem waarin de order werd ingevoerd en het Smart Connected Supplier Network (SCSN) dat alle bedrijven digitaal verbond.

Techdemoweek 1

Tijdens de TechDemoweek konden bezoekers op verschillende locaties in Veenendaal binnenlopen bij DMG Mori, Mitutoyo Benelux, Cellro en Bendertechniek. Op de locatie was ook Dormer Pramet (ooit verhuist uit Veenendaal) te vinden. Net aan de andere kant van de A12 kon men op het industrieterrein van Ede terecht bij Heidenhain. De officiële openingsplechtigheid werd in de nieuwe productiehal van Cellro uitgevoerd door een C-Mate-cobot van Cellro die een lint doorknipte. Daarvan getuige waren de Veenendaalse wethouder Marco Verloop, FPT- en Nevat-branchemanager Ires Veerman, TechDemoweek-voorzitter Jaap Bazuin (managing director Heidenhain) Cellro-ceo Arnoud de Kuijper, John Kooning (managing director DMG MORI en David en Maurits Bender (directeur/eigenaren Bendertechniek).

Techdemoweek 3
De presentatie van DMG Mori waar verschillende machines voor geïntegreerde bewerkingen werkend waren te zien, werd druk bezocht door zowel operators en ontwerpers als scholieren van technische opleidingen.

Een nieuwe kijk op……

Subthema van de TechDemoweek was ‘Een nieuwe kijk op…..’ Cellro-ceo Arnoud de Kuijper legt uit wat dit betekent: “We leven in een woelige tijd. Vakmensen worden nu echt steeds schaarser, belangrijke industrieën zoals de Europese automobielindustrie krijgen fikse klappen die ook doordreunen in de toeleveringsketens. En dan heb je de geopolitieke spanningen en de dreigende handelsoorlog met de V.S. Kortom, wat gaat dit betekenen voor de omzet en toekomstkansen van onze maakindustrie? Dat moeten we niet lijdzaam zitten afwachten maar nu focussen op onze kracht als geavanceerde westerse industrie. Met Manufacturing Intelligence kun je het productieproces slimmer automatiseren. Vanuit het ERP systeem gaan orders direct naar de machines. Zaken als gereedschapscontrole, ruw-materiaalcontrole en het selecteren van de juiste spanmiddelen zijn (deels) geautomatiseerd. Daarnaast wordt ook het werkplaatsmanagement digitaal ondersteund waardoor er efficiënter wordt gewerkt.”

Techdemoweek 4
Brother R650Xd1 bewerkingscentrum met een 40-voudig gereedschapsmagazijn dat voor het automatisch be- en ontladen is voorzien van een BOXY Raptor AutoLoader systeem met geïntegreerde industriële robot.

Slim beginnen

Tijdens de TechDemoweek lanceerde Cellro de nieuwe Xcelerate START waarmee een betaalbaar begin kan worden gemaakt op het gebied van CNC-automatisering, terwijl dit platform in een later stadium makkelijk kan worden uitgebreid. “Met de Xcelerate START maken we het voor elk verspanend bedrijf mogelijk om slim te beginnen met CNC-automatisering,” zegt de Kuijper erover. “Veel bedrijven willen automatiseren, maar zoeken naar een toekomstbestendige én betaalbare oplossing. Met deze nieuwe instapversie van de Xcelerate, verkrijgbaar vanaf € 77.000, kunnen zij nu die eerste stap zetten. Vanaf de ‘instapversie’ kunnen bedrijven direct profiteren van het krachtige Xcelerate platform. Het systeem verwerkt zowel ronde als vierkante producten en het mooiste is: operators hebben geen robotprogrammeerkennis nodig. Binnen drie minuten leren ze het. En moet er worden uitgebreid dan zet je er gewoon systemen bij.’

Techdemoweek 5
Product manager Maarten Kok toonde in de demoruimte van Heidenhain de nieuwe TNC7 besturing die ten opzichte van de TNC6 sneller en krachtiger is geworden en geavanceerdere grafische mogelijkheden biedt.

Focus op automatisering

Ook bij Bendertechniek lag tijdens de TechDemoweek de nadruk op geautomatiseerde productie. Inmiddels heeft het bedrijf veel ervaring met het automatiseren van productiemachines door middel van o.a. stafaanvoersystemen, pallethandling, spaanafvoersystemen en beladingsrobots. Om complete, op maat gemaakte automatiseringsoplossingen aan te kunnen bieden, heeft Bendertechniek het leveringsprogramma uitgebreid door een exclusieve samenwerking voor de Benelux aan te gaan met Boxy AutoLoader System uit Turkije. Deze fabrikant levert een compleet programma van compacte, op maat gemaakte automatische laad- en lossystemen voor CNC draaibanken en bewerkingscentra en zet daarmee een nieuwe standaard.    

Het systeem van Boxy Autoloader System, onderscheidt zich door de eenvoudige en gebruiksvriendelijke software. Bendertechniek demonstreerde verschillende opstellingen variërend van eenvoudige robot beladingssystemen zoals de Raptor en de T-rex tot de zeer veelzijdige Y-Loader waarmee pallets, producten en zelfs gereedschappen in de automatisering voor de machine kunnen worden opgenomen.

Techdemoweek 6
Bij de officiële opening waren aanwezig de Veenendaalse wethouder Marco Verloop, FPT- en Nevat-branchemanager Ires Veerman, TechDemoweek-voorzitter Jaap Bazuin (managing director Heidenhain) Cellro-ceo Arnoud de Kuijper, John Kooning (managing director DMG Mori en David en Maurits Bender (directeur/eigenaren Bendertechniek).

DMG Mori

John Kooning, managing director van DMG Mori Nederland, kijkt tevreden terug op de TechDemoweek. ‘Ik denk dat we meer dan vierhonderd klanten over de vloer hebben gehad, voor wie we een aantal machines werkend in onze showroom hadden opgesteld. Waar wij met onze noviteiten vooral op focussen is integratie van bewerkingen. Had je vroeger 4 machines nodig om een gecompliceerd product te maken, nu kun je dat realiseren op één machine. De nieuwe CLX550 is daarvan een goed voorbeeld. Want uitgerust met een robot biedt deze machine aanzienlijke voordelen ten opzichte van de traditionele turret-draaibanken. Dit onder meer dankzij de B-as. Daarnaast biedt deze machine hoge positioneernauwkeurigheden en dito prestaties met een geoptimaliseerde werkruimte voor werkstukken tot Ø550mm x 1.600 mm. Een wereldprimeur tijdens de TechDemoweek was de DMV110, uitgerust met een tienvoudig palletwisselsysteem. Dit is een verticaal bewerkingscentrum met een XYZ-bereik van respectievelijk 1.100 x 600 x 510 mm waarbij werkstukken tot 1.700 kilo zijn te bewerken. Daarnaast stonden er een DMU 40Pro 5-assig bewerkingscentrum, de compacte draaibank CTX350 4A met twee turrets en een tweede generatie NLX2500 draaimachine die rechtstreeks uit Japan kwam. Alle machines waren bovendien uitgerust met Celos X met geïntegreerd program systeem.’

Multi-machines

“Integratie is troef. Wat je ook ziet in de nieuwe draaimachines waarmee je dankzij de degelijke turret ook volwassen kunt frezen”, benadrukt Kooning. “Constructeurs reageren op deze ontwikkeling door steeds betere en slimmere geïntegreerde producten te ontwerpen. Moesten die vroeger uit meerdere delen gemaakt worden die later op elkaar gelast of geschroefd werden, met de nieuwe multi-machines zijn complexe producten steeds meer uit één stuk materiaal in één machine te realiseren. Omdat iets dat uit één stuk wordt vervaardigd ook sterker is, kun je vaak besparen op afmetingen en/of materiaaldikte. Op de TechDemoweek hebben we veel ontwerpers en constructeurs rondgeleid die wilden zien welke gecombineerde bewerkingen met de nieuwe machinegeneraties mogelijk zijn. De verbeterde grafische interfaces op de machines helpen daar ook bij om sneller overtuigd te raken omdat deze producten ook in 3D weergegeven en geprogrammeerd kunnen worden.”

Heidenhain

Ook bij Heidenhain lag de focus op ontwikkelingen die manarme/manloze productie ondersteunen. Zo zat op de bewerkingsmachine die de gepersonaliseerde jojo helft graveerde, de nieuwe VT122 camera. Deze vergelijkt de nieuwstatus van het gereedschap met de actuele status tijdens het bewerken. Komt het beeld onder een bepaalde grenswaarde, dan wordt er een signaal naar de operator en/of het automatische gereedschap wisselsysteem gestuurd dat het tijd is om er een nieuwe frees in te zetten. Nieuw bij Heidenhain was ook de TD110 gereedschapsbreuksensor waarmee afkeur kan worden geminimaliseerd en gevolgschade kan worden voorkomen. Ook bij de productie van afzonderlijke delen kan de gereedschapsbreuksensor met microgereedschap zonder inleerproces worden gebruikt. Bij elke gereedschapswissel kan maximaal zes seconden worden bespaard ten opzichte van laserfotocellen. Gecombineerd met de procesbewaking van TNC7 kunnen met de inductieve sensor bijkomende tijden verder worden gereduceerd. De breuksensor kan naadloos met het actuele werktoerental in het arbeidsproces worden geïntegreerd. De TD110 kan voor alle besturingen achteraf worden geïnstalleerd. Bij TNC-besturingen kan de breuksensor via Remote Support worden ingesteld. Nieuw was ook de TNC7 besturing die veel krachtiger en grafisch sterker is dan de voorganger TNC6.

Complexere producten

Al met al bood deze zeventiende editie van de TechDemoweek een prachtige kijk op enerzijds manarme/manloze productie en anderzijds op de integratie van bewerkingen in één machine. Hierdoor zijn aanzienlijk complexere producten te realiseren dan wanneer je deze op afzonderlijke machines moet bewerken. Bepaalde stappen kunnen daarmee worden overgeslagen, waardoor er naast het realiseren van een hogere complexiteit ook sneller en efficiënter gewerkt kan worden. Met de nieuwste machinegeneraties en automatiseringsoplossingen, zowel digitaal als in de vorm van robots en palletwisselsystemen, kan de Europese maakindustrie zich nog beter wereldwijd onderscheiden.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten