Plattform für die metallverarbeitende Industrie
Verantwoord en economisch vloeistofbeheer is een steeds grotere uitdaging aan het worden
Dennes Lagendijk, directeur/eigenaar van Lubsolutions Benelux B.V.

Ein verantwortungsvoller und wirtschaftlicher Umgang mit Flüssigkeiten wird zu einer immer größeren Herausforderung

Door strengere Europese wet- en regelgeving en toenemende eisen qua (cleanroom-grade) productreinheid en (oppervlakte)nauwkeurigheid, is vloeistofbeheer binnen verspanende ondernemingen niet alleen een steeds belangrijker, maar vooral ook een behoorlijk complexer fenomeen geworden. 

Daarbij speelt bijvoorbeeld dat de afvoer en verwerking van gebruikte emulsies, met name wanneer deze zogeheten ‘zeer zorgwekkende stoffen’ (ZZS) bevatten, fors duurder is geworden en aan steeds meer restricties is gebonden. ZZS zijn stoffen die gevaarlijk zijn voor mens en milieu omdat ze bijvoorbeeld de voortplant-ing belemmeren, kankerverwekkend zijn of zich in de voedselketen ophopen. Voorbeelden zijn zware metalen en pfas/pfos. 

Sommige afvalverwerkers willen vloeistoffen waarin ZZS zitten liefst niet meer in behandeling nemen en als ze dit al doen, dan alleen tegen extreem hoge tarieven. Veel ondernemingen weten inmiddels niet meer hoe ze hun vloeistofbeheer moeten organiseren om problemen en hoge kosten te voorkomen. Zelfs voor specialisten als wij, die fulltime actief zijn binnen de markt van industriële smeermiddelen en metaalbewerkingsvloeistoffen, zijn de trends en ontwikkelingen al nauwelijks bij te houden. Er komt ook elke keer weer wat nieuws bij. Zo krijgen we de laatste tijd meer vragen over het bewerken van loodhoudende ferro- en non-ferro metalen. Tijdens het verspanen daarvan komt lood in de vloeistof terecht, wat het beheer ervan maar ook de afvoer aan het eind van de levensduur moeilijker en duurder maakt. Lood zal langzaam worden uitgefaseerd waardoor het probleem op den duur verdwijnt, maar voorlopig hebben we ermee te maken. 

Door de vloeistof nauwgezet te bewaken middels monsternames en de kwaliteit ervan door de inzet van olieskimmers en gerichte filtratie in optimale conditie te houden, wordt de basis gelegd voor een goede bewerkingskwaliteit, een toename van de gereedschapstandtijd en een zo lang mogelijke vloeistoflevensduur, wat uiteindelijk resulteert in lagere Total Cost of Ownership (TCO). Om dat te bereiken is de inzet van Total Fluid Management (TFM) noodzakelijk. Daarbij hebben we het over alle activiteiten vanaf de keuze van hoogwaardige en op de bewerkingen en machines afgestemde emulsies en smeermiddelen. Van het aanmaken van de juiste concentraties en het beheren/onderhouden van de vloeistoffen, tot en met het aan het einde van de levensduur afvoeren van die vloeistoffen. Dit inclusief alle daarbij behorende administratieve handelingen, waarbij opvalt dat die, ook mede in het kader van ‘tracking & tracing’, fors zijn toegenomen. 

Dat is mede de reden dat steeds meer verspanende bedrijven besluiten om het totale vloeistofbeheer aan deskundige en hierin gespecialiseerde bedrijven ove te rlaten. Was vloeistofbeheer vroeger iets dat een productie- of TD-medewerker er ‘wel even bij deed’, tegenwoordig is dit een uiterst complexe materie geworden die naast specifieke knowhow ook veel verschillende acties (ook administratieve) vereist. Dit legt zo’n grote druk op productieafdelingen dat het inmiddels veel comfortabeler en ook economischer is om dit uit te besteden aan specialisten, waarmee een snel groeiende nichemarkt een feit is.   

Der Stift – Dennes Lagendijk – Directeur/eigenaar van Lubsolutions Benelux B.V.

"*" kennzeichnet Pflichtfelder

Senden Sie uns eine Nachricht

Dieses Feld dient der Validierung und sollte unverändert bleiben.

Können wir Ihnen dabei helfen?

Bekijk alle resultaten