Euromac, de Italiaanse fabrikant van plaatbewerkingsmachines heeft een volledig geautomatiseerde pons-knipcel geïstalleerd bij de Duitse fabrikant KLEUSBERG, die plaatdelen ponst, knipt, automatisch uitneemt en gesorteerd afstapelt. “De investering levert een 50% hogere productiecapaciteit, waarmee het nieuwe systeem al binnen een jaar is afgeschreven”, zegt Jannik Plicht, Senior Project Engineer bij KLEUSBERG.
Met een verhuurvloot van 34.000 ruimtecontainers en 7.200 verkochte eenheden per jaar is KLEUSBERG een van de toonaangevende fabrikanten van mobiele ruimtecontainers in Duitsland. Op de productielocatie werden U-vormige onderdelen voor de wanden en daken van de containers voorheen handmatig vervaardigd op basis van tekeningen – slechts ondersteund door uithoekmachines, scharen, een zwenkbuigmachine en een ponsmachine. “Deze handmatige manier van werken kon gestegen vraag uit de markt niet meer bijhouden. Daarom zijn we ons vijf jaar geleden meer gaan richten op lean production en zijn we op zoek gegaan naar een partner die efficiënte productie oplossingen kon bieden voor onderdelen in een een grote variatie in lengte en afmeting,” legt Plicht uit.
Vanwege het grote aantal verschillende onderdelen werd er in eerste instantie een lasersnijsysteem overwogen. “Maar omdat we alleen gegalvaniseerd plaatstaal gebruiken, was dit niet ideaal. In plaats daarvan hadden we een ponsmachine nodig die ook lange onderdelen zonder microjoints kon verwerken – en die zo geautomatiseerd mogelijk was. De meeste leveranciers konden niet aan deze eisen voldoen. Uiteindelijk kwamen we via onze machinedealer bij Euromac terecht. Zij presenteerden niet alleen een overtuigend concept, maar hielden ook rekening met ons hele productieproces,” zegt Plicht.
Oorspronkelijk plande KLEUSBERG een combinatie van ponsen en nibbelen voor het verwerken van grote platen (3 x 1,5 m). Na analyse van het portfolio door Euromac werd gekozen voor een ponsmachine met geïntegreerde knipfunctie. “Vergeleken met nibbelen biedt knippen het voordeel van een hogere snelheid en schone snijranden”, legt Frank Heyerick, Senior Manager Central Europe bij Euromac, uit. “Met de geïntegreerde hoekschaar kunnen onderdelen van elk formaat nauwkeurig uit het plaatwerk worden geknipt – ideaal voor rechte onderdelen voor bijvoorbeeld kasten, kasten, legplanken en de onderdelen van KLEUSBERG.”
Een extra element van de nieuwe productiecel is de speciaal ontwikkelde XT-hoekschaar van Euromac, die in de XT ponsmachine is geïntegreerd. Deze maakt microjoint verbindingen overbodig, verhoogt de snijprecisie en snijsnelheid en levert 20% materiaalbesparing in vergelijking met conventionele oplossingen.
Euromac heeft de omzet in automatiseringsystemen de afgelopen 3 jaar zien verdrievoudigen op basis van de laatste generatie ponsmachines en buigcellen. Het middelpunt van de nieuwe geautomatiseerde productiecel bij KLEUSBERG wordt gevormd door de hybride XT ponsmachine, uitgebreid met een laad- en lossysteem, hoekschaar, gerobotiseerde plaatuitname en gesorteerd stapelen. De XT ponsmachine kan 3 m plaat, zonder overpakken, in één proces verwerken. Aan de invoerzijde bevindt zich een geautomatiseerd platenmagazijn met twee torens voor maximaal 44 pakketten plaatmateriaal. De hoekschaar kan zelfs materiaaldiktes tot 3 mm verwerken en is – net als de ponsmachine – verkrijgbaar in hydraulische, elektrische of hybride uitvoering.
Euromac heeft in nauwe samenwerking met Lantek een complete softwaresuite ontwikkeld die zowel stand-alone als complete automatiseringsystemen volledig ondersteunt en vanuit één workflow het gehele productieproces vanaf offerte tot order, van nesting tot werkplanning, van voorraad tot assemblage, tot verzending en facturatie beheerd.
De overstap van handmatige naar CNC-ondersteunende productie betekende voor KLEUSBERG een ingrijpende verandering – zowel technisch als organisatorisch. “We moesten alle tekeningen digitaliseren, waarvan inmiddels ruim 90% van onze ontwerpgegevens is gedigitaliseerd. Tegelijkertijd hebben we onze productiehal uitgebreid en bereiden we nu de stap naar koppeling met ERP voor.”
Met de ingebruikname van de nieuwe productiecel kon KLEUSBERG afscheid nemen van zes eerdere machines. “Onze productiecapaciteit is met 50% toegenomen, zonder overwerk. Als je de investeringskosten vergelijkt met de besparingen, is het nieuwe systeem binnen een jaar afgeschreven”, zegt Plicht en trekt een positieve conclusie.
Nehmen Sie rechtmäßigen Kontakt auf mit EUROMAC S.p.A..