Het lijkt zo eenvoudig: u schaft een aantal CNC machines, gereedschappen en opspanmiddelen aan, installeert robots, toevoer- en afvoersystemen en een magazijn met grondstoffen. Vervolgens vult u de olie- en vloeistofreservoirs met de juiste producten, waarna met slimme CAD/CAM software automatisch spil- en turret-toerentallen, aanzetten en voedingssnelheden worden ingesteld. Nog even ruwmateriaal inspannen en het product wordt automatisch onbemand gemaakt. Was het maar zo simpel.
Neemt niet weg dat er in de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang is geboekt op het gebied van productieautomatisering. Zo zijn machines, besturingssystemen en grafische mogelijkheden krachtiger, sneller en gebruiksvriendelijker geworden. Maar dat betekent niet dat alles nu vanzelf gaat. Wilt u op alle fronten optimale resultaten bereiken dan komt er toch nog wel wat meer bij kijken. Zo hebben bijvoorbeeld merk en type gereedschap, opspanmiddelen, smeeroliën en koelvloeistoffen een veel grotere invloed op de resultaten dan menigeen denkt. Met ander/beter gereedschap in combinatie met nieuwe generaties koelvloeistoffen gaan de bewerkingskwaliteit, -snelheid én de gereedschapsstandtijd fors omhoog. Slimmere opspanmiddelen resulteren daarbij in een groter verspaningsbereik waardoor het machinerendement nog verder toeneemt.
Veel bedrijven zijn al ver gevorderd met (deel)automatisering, maar manarm en onbemand produceren gebeurt zeker nog niet overal. Want als u optimaal efficiënt onbemand (autonoom) wilt produceren heeft u niet alleen de juiste machines nodig, ook moet de logistiek rondom een geautomatiseerd systeem absoluut perfect op elkaar zijn afgestemd. Zo zult u er echt zeker van moeten zijn dat alle materialen klaar liggen, gereedschappen, robotsystemen en machines correct zijn ingesteld en geprogrammeerd voordat u op de startknop drukt. Zijn echter de juiste procedures gevolgd, dan kunt u daarna gerust uw jas aantrekken en naar huis gaan.
De ontwikkelingen op het gebied van verspanen, meten en bewaken staan bepaald niet stil. De grenzen van de mogelijkheden worden steeds verder verruimd en zo kunnen we tegenwoordig waardes in de machine monitoren en vergelijken met het CMM resultaat om zo een nog betere maatvoering te realiseren. Ook een interessante ontwikkeling vormen de nieuwste multi-tasking machines. Hiermee kunt u frezen, draaien, slijpen en zelfs lasercladden, waardoor u geïntegreerde producten kunt maken en in wezen drie of vier conventionele en/of CNC-machines kunt vervangen. Daarnaast is er adaptieve meting, waarmee producten tijdens het bewerken worden gemeten, terwijl camera’s zorgen voor permanente gereedschapscontrole die veel verder gaat dan breukdetectie. Met kunstmatige intelligentie wordt software slimmer, waardoor u gemakkelijker complexere vormen kunt laten herkennen en semi automatisch kunt programmeren, waarbij de bewerking vervolgens weer beter en sneller gaat op een multi-tasking machine.
Om topkwaliteit te produceren, kunnen wij weliswaar de machines en alles daaromheen regelen, maar u moet zelf de mensen blijven trainen om de ervaring en kennis op het gebied van bewerking, logistiek en planning in huis te halen en te houden om optimaal gebruik te kunnen maken van de hedendaagse productiemogelijkheden. Voor het finetunen van machines, gereedschappen en koelvloeistoffen zijn vakmensen nog steeds onmisbaar. Dus zorg ervoor dat de kennis van uw mensen up-to-date blijft en dat ze de juiste skills in huis hebben. Regel daarnaast ook en vooral dat zij hun kennis en ervaring tijdig overdragen aan jongere generaties. Dan is de toekomst van uw bedrijf verzekerd.
De Pen – John Kooning – Directeur van DMG Mori Nederland