Mede dankzij de inzet van een Euromac buigcel weet de Deense toeleverancier Camro haar OEM-klanten een 25% lagere productprijs te bieden. Het bedrijf zet de buigcel in voor zowel werkstukken tot 10 kg en seriegroottes van minimaal 250 stuks als seriegroottes van 2000+. Daarvoor is de buigcel aan de outputzijde voorzien van een geautomatiseerd palletiseersysteem waar de gezette werkstukken op 9 europallets gesorteerd worden afgestapeld. “Daarmee kan je een heel weekend overbruggen en heeft de investering zich in twee jaar terugverdiend”, vertelt eigenaar Kurt Sørensen.
Camro was een paar jaar terug voor een groot deel productiebedrijf voor een dochteronderneming in producten voor de plaagdierenindustrie. Voor die producten ligt de focus op serieproductie, waarvoor al sinds tien jaar onder meer een oudere Amada gerobotiseerde kantbank werd ingezet. Sinds de toeleveractiviteiten voor OEM bedrijven echter sterk zijn gegroeid, is ook de noodzaak toegenomen de capaciteit op de pons- en buigproductie uit te breiden. Camro ziet mogelijkheden voor verdere groei en heeft zelfs de ambitie de huidige omzet ruim te verdubbelen. Die groei moet voornamelijk komen uit uitbreiding van het aantal meerjarencontracten voor OEM-ers uit onder meer bouw, luchtbehandeling en de recyclingsector. “Daar waar de markt voor de plaagdierenindustrie sterk fluctueert, is die voor de OEM markt stabiel en biedt meer groeipotentie”, legt Kurt Sørensen uit.
De groei van de toeleveringsactiviteiten bracht ook de noodzaak van capaciteitsuitbreiding bij de buigproductie met zich mee. De nieuwe buigcel moest sneller zijn, ingericht zijn op werkstukken tot max 10 kg en bij voorkeur met een elektrisch aangedreven kantpers in de basisopstelling. “Onze dealer bracht ons op de EuroBlech in contact met Euromac, de Italiaanse fabrikant van plaatbewerkingsmachines. Euromac kon met haar FX 1547 buigcel (1,5 m, 47 ton) het beste aan al onze wensen voldoen”.
“Volgende stap in automatisering was ook de logistiek verder aan te pakken. Want we wilden ook een heel weekend onbemand door kunnen produceren, zonder beperkingen aan de outputzijde. De Euromac FX buigcel is daarom uitgebreid met een palletiseersysteem, waarbij de robot alle gekante werkstukken gesorteerd afstapelt op 9 euro pallets. Daarbij legt de robot ook kartonnen afstandhouders tussen gebogen producten. Mede door de hoge snelheid, liggen de gebogen werkstukken ruim voor de eerste werkdag klaar op de pallets. Toevoeging van het palletiseersysteem kost weliswaar meer ruimte, maar levert een hoger rendement op omdat je langer onbemand kunt produceren. Euromac heeft het complete systeem geleverd en geïnstalleerd.”
“Onze OEM klanten verlangen een kwaliteitscontrole conform ISO 9001, waarbij we onder meer moeten aantonen dat de werkstukken met de gewenste buighoek worden geleverd. De Euromac kantpers is daarvoor uitgerust met een hoekmeetsysteem dat tijdens het proces de hoek exact meet en indien nodig automatisch aanpast,” vervolgt Kurt Sørensen.
“Inzet van de buigrobot leidt sowieso tot een lagere kostprijs, maar ook tot een hoge constante nauwkeurigheid. Vaak vragen we de klant zijn product aan te passen op de mogelijkheden van onze manier van produceren, waarmee we tot wel 40% besparingen kunnen realiseren. Juist door op dat vlak meer service te bieden, weten we onze klanten langer aan ons te binden,” legt Kurt Sørensen uit.
Neem dan rechtstreeks contact op met EUROMAC S.p.A..